Randi's & Svein's Web Corner

 

 

SØR-AMERIKANSKE CICHLIDER


 

Sebra-cichliden

Archocentrus nigrofasciatus

 (© Svein Ove Johansen, 2005)

Opprinnelse: Sebra-cichliden stammer opprinnelig fra Sentral-Amerika og deler av Guatemala.Hvis du ønsker å ha en cichlide som yngler lett, er dette utvilsomt den rette. Alle har hørt kommentarene om at du kan "kjøpe to, og om en måned eller to har du i hvertfall 500 stk."

Eller beskrivelsen på hvordan du får dem i lek: "kun tilsett vann!"

Dette er den perfekte cichlide for nybegynneren, den er absolutt ikke kravstor, spiser alt, er en utmerket ungepasser (begge foreldrene deltar med stor iver) og den setter minimale krav til vannkvaliteten.
Ulempen er at den er meget revirdannenede og aggressiv ovenfor annen fisk, spesielt når den har unger.

Den vil være den selvfølgelige kongen i akvariet, selv der hvor det finnes andre og større arter. Det er observert ungepassende sebracichlider er som har holdt både ildbuk og endog Oscar fullstendig i sjakk.

Kjønnene er lette å kjenne fra hverandre som de fleste cichlider, hannen har lange uttrukne finner, og er noe kraftigere i fargen. Den er dessuten vanligvis endel større enn hunnen.

Sebra-cichlidene finnes også som albino, og i et kull er det vanlig at så mange som ca 1/4 av ungene er albinoer. Min erfaring er at disse ofte er større og raskere utviklet enn søsknene.

 

Fôr: Som sagt er den altetende: Den spiser mygglarver, ulikt flakfôr, særlig TetraCichlid hoved-fôr (storflakfõr), men også TetraMin, TetraRubin, Tetra FD-Menü og TetraTips er greit for.