Randi's & Svein's Web Corner

 

Litt om mallene VÅRE


Mallene er mer et begrep enn en egen klasse fisk. Derfor omfatter denne klassen eller gruppa nær innpå 2000 forskjellige arter. De forekommer over hele jorden, både i kaldt og varmt klima, men de er ferskvannsfisk, med bare to unntak. Som akvariefisk er de meget interessante, både fordi at det finnes så uendelig mange arter å velge i mellom, og fordi at det stadig blir flere  å få kjøpt i akvarieforretningene.


Nesten alle mallene har omdannet de største strålene i ryggfinnen og brystfinnene til stive tagger. Hos flere arter er disse utstyrte med giftkjertler som inneholder en gift som heter Siluridotoxin. Denne giften kan framkalle sterke smerter og av og til verkende sår dersom man stikker seg.

Vær derfor uhyre forsiktig når du fanger slik fisk!

Jeg bruker alltid hov, og passer på at jeg ikke river av disse taggene når jeg skal ha fisken ut av hoven. Det beste er å legge hele hoven med fisk ned i vannet. Da vil mallen selv trekke inn taggene og løsne.


Maller har aldri skjell slik som annen fisk, men er enten helt nakne eller er dekket av stive beinplater.


Formeringen hos de fleste maller er nesten ukjent, da det kun er noen ytterst få arter som formerer seg i fangenskap.

 

Pansermallene har også en annen særegenhet: Da de ikke har fullt utviklete svømmeblærer, bruker de tarmen som stabliseringsorgan. Du vil se at den med jevne mellomrom går opp til overflaten for å svelge luft.

 

Leopardpansermalle. Tegnet av Sindre Kvålsgard, 2001

Over finner dere informasjon om de mallene vi har hatt glede av i våre akvarier.